Műhely Hírek

Sajtóközlemény

EURÓPA UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL TANÓRÁN KÍVÜLI SZÍNHÁZI ÉS FILMES RENDEZVÉNYEK MEGVALÓSÍTÁSA AZ EGRI JÓ pásztor KATOLIKUS ÓVODÁBAN ÉS ISKOLÁBAN, AZ egri Szalaparti egymi és KOLLÉGIUMBAN, AZ EDELÉNYI új esély oktatási KÖZPONT ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁBAN ÉS TISZAKESZIN A HÉTSZÍN virág óvodában ÉS a Széchenyi ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.  

A TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0014 sz. a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesületének részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában, című pályázatban 24 203 412 Ft európai uniós támogatást nyertünk. A projekt a Széchenyi 2020 program keretén belül valósult meg. A rendelkezésre álló keretösszegből heti és havi szakköröket, témanapokat, témaheteket és művészeti táborokat valósítottunk meg diákjaink számára. Programjaink közvetlen célcsoportja az óvodai nevelésben és iskolai oktatásban résztvevő gyerekek voltak. A projektbe Eger városából három intézményt, egy óvodát, egy szakintézményt és általános iskolát vontunk be. Továbbá két hátrányos településen Edelényben és Tiszakeszin egy óvodában és két általános iskolában valósítottuk meg művészet nevelési programjainkat.

Bővebben: Sajtóközlemény

’Real eyes realize real arts…’

Távolról szemlélve minden olyan esetlegesnek tűnhet, de tényleg. Aztán jössz közelebb – vagy mi érkezünk, nem tudom – és a homályt bogozva világosabb lesz. Hidd csak el.

Minden, amit tudhatunk és adhatjuk, felfűzve 10 napban. Mármint minden, ami: színház – alternatívan –, ami kortárs, meg a zene, és ami még tánc.

Adott 5 ország, 60 sérült résztvevő, egy koreográfus, egy elhintett – még formálódó – koreográfia és Nyíregyháza. Adjunk hozzá még időkorlátot, mondjuk június 26-tól július 5-ig. Minden van, minden lehet.

Bővebben: ’Real eyes realize real arts…’

Fesztivál Nyíregyházán (programfüzettel)

programfüzet letöltése pdf-benI am a real Artist, avagy A művészet mindenkié - Speciális Művészeti Fesztivál Nyíregyházán

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2015. július 2-6. között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XI. Nemzetközi és XXVIII. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Nyíregyházán. A rendezvény mottója: A művészet mindenkié.

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben folyó munka és kulturális tevékenység bemutatása.

Bővebben: Fesztivál Nyíregyházán (programfüzettel)

Felhívás Speciális Független Filmszemle

Magyar Speciális Független FilmszemleNevezési lehetőség értelmi fogyatékkal élő filmesek, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók, valamint civil függetlenfilmesek számára.

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület együttműködésben a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülettel első alkalommal rendezi meg a Magyar Speciális Független Filmszemlét, Budapesten, az Eötvös10 Közösségi- és Kulturális Színtérben.

Bővebben: Felhívás Speciális Független Filmszemle

Filmnapok

A Zsirai Fogyatékosok Otthona és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület közös szervezésében, 2015-ben immáron hatodik alkalommal kerül sor az „Itt és most” Filmnapokra.

A zsirai otthonban élő sérült emberek és segítőik hat éve foglalkoznak speciális filmezéssel, mint művészeti ágazattal. Az elmúlt évek alatt a kamera objektivitása az önkifejezés, az érzések és gondolatok, a sérült emberek valóságának új kifejezési eszközévé vált.

Az április 14-15-én megrendezésre kerülő filmnapokra a szervezők szeretettel hívják több éve visszajáró filmes csoportjaikat, valamint az alkotáshoz kedvet érző újoncokat. Az első nap a felkészülés jegyében zajlik, míg a második nap a tényleges munkáé, ahol életre kelnek az ötletek és elképzelések a helyszínen elkészülő rövidfilmek formájában.

Bővebben: Filmnapok

Évindító

Kedves Egyesületi Tagtársak!

Elindítjuk az új évet, s ahogy tavaly, úgy 2015-ben is adni szeretnénk tagjainknak. Ennek jegyében állítottuk össze az egyesületi programtervet, mely még nem teljes ugyan, néhány rendezvény egyeztetés alatt van még, de ennek alapján már tervezhető az év - mindannyiunk számára.

Március utolsó hetében ismét Esélyegyenlőségi napokat szervezünk Egerben. Része ennek a Szakmai továbbképzés, amit ismét kedvezményesen hirdetünk meg tagjainknak, és a hétvégi Fesztivál, melyre ezúttal színházi- és tánccsoportokat várunk.

A tavaszi Regionális kulturális találkozók még egyeztetés alatt vannak, de reményeink szerint találkozhatunk Orosházán, Mohácson, és Ablakot nyithatunk ismét Újpalotán, és lesz Tiszta hang is Kecskeméten. Aztán majd folytatjuk ősszel Püspökladányban, Nagykanizsán, Ajkán…

Bővebben: Évindító

Könyvajánló! Fábián Gábor: Álmodtam egyet

Fábián Gábor: Álmodtam egyetMegjelent Fábián Gábor könyve „Álmodtam egyet – Öt évem a speciális filmezésben” címmel Ölbei Lívia újságíró előszavával.

A kötetet elsősorban azoknak ajánljuk, akik valamilyen formában kapcsolatba kerültek sérült embertársaink világával, de minden érdeklődő számára izgalmas lehet a könyv különös világa.

(...) „És most a filmek, filmszemlék, fotók és előadások után itt van a könyv: egyrészt értékes dokumentum,

Bővebben: Könyvajánló! Fábián Gábor: Álmodtam egyet

Fesztivál Veszprémben (programfüzettel)

Programfüzet letöltése pdf-benHatárok nélkül – 20-on túl… Speciális Művészeti Fesztivál Veszprémben

A megalakulásának 20 éves évfordulóját ünneplő Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2014. július 4-7. között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XXVII. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Veszprémben. A rendezvény mottója Határok nélkül – 20-on túl.

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben folyó munka és kulturális tevékenység bemutatása.

Bővebben: Fesztivál Veszprémben (programfüzettel)