Aki azt hallja...

Nesz koncert St. Martinnal TatabányánAki azt hallja, hogy a Nemzeti Színkottás Zenekar ad koncertet, hallgassa meg őket, nem fog csalódni! Legközelebb november 28-án, Tatabányán, a Vértes Agorájában lesz erre mód St. Martin és a NESZ közös jótékonysági koncertje keretében a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében.

St. Martint senkinek nem kell bemutatni, 20 éve ismert és elismert szaxofonművész, dalai és feldolgozásai összetéveszthetetlenek, egyénisége, érzelmi világa egyedi minden muzsikájában. Föld szélén középen és Megint húsz c. lemezeivel a világzenébe kalauzolja hallgatóit.

A NESZ-ről bizonyára kevesebben hallottak: a Nemzeti Színkottás Zenekar a zene iránt fogékony értelmi fogyatékos emberek és segítőik országos társulata, melyet az örömzenélés és együttzenélés vágya hozott létre 10 évvel ezelőtt. S hogy miért színkottás? Mert ez esetben a többségi kottanyelvet le kell fordítani a színek világára, ahol egy-egy szín jelöli az adott hangot.

Az elmúlt évek folyamatos munkájának gyümölcse, hogy mára a színkottások társulata St. Martinnal ad koncerteket országszerte, a közös fellépésekkel demonstrálva az örömzenélés fontosságát.

November utolsó hetében színkottás zenei táborban gyűlnek össze a zenekar tagjai Tatán, ahhoz ugyanis, hogy a mintegy 60 sérült zenész az ország számos pontjáról megtalálja a közös hangot egymással és St. Martinnal, a folyamatos otthoni felkészülésen túl a közös gyakorlásra is szükség van.

A tatabányai koncerten a zenekar tagjaiként lépnek színpadra a kömlődi Hegyháti Alajos Tagintézmény fiataljai, akik kezdetektől részt vesznek a zenei munkában. Nem véletlen, hogy az Egyesület a koncert bevételét az iskola tanulóinak zenei fejlesztésére fordítja.

A rendezvény fővédnökei Schmidt Csaba, Tatabánya MJV polgármestere és Fülöp Attila, az EMMI helyettes államtitkára, védnökei Kremnitzky Gábor, tatai tankerületi igazgató, és Becsákné Szőke Éva, intézményvezető.

A színkottás zenei tábor fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a jótékonysági koncerté pedig Tatabánya MJV Önkormányzata és a Vértes Agorája, mely a nemes ügy mellé állva ad helyet a jótékonysági koncertnek.