Fesztivál Veszprémben (programfüzettel)

Programfüzet letöltése pdf-benHatárok nélkül – 20-on túl… Speciális Művészeti Fesztivál Veszprémben

A megalakulásának 20 éves évfordulóját ünneplő Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2014. július 4-7. között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XXVII. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Veszprémben. A rendezvény mottója Határok nélkül – 20-on túl.

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben folyó munka és kulturális tevékenység bemutatása.

Ezen túlmenően azonban két olyan kiemelten fontos elvárásnak is meg kell, hogy feleljen a fesztivál, mint a népi-nemzeti kulturális hagyományok ápolása, illetve e hagyományok folytatása, valamint az egyes műhelyek és alkotói közösségek egymás közti kapcsolatainak ápolása és kiszélesítése, beleértve az európai műhelyekkel történő kapcsolatok építését. A fesztivál programszervezése, a fő- és kísérőprogramok összeállítása, a nyitó és záró ünnepségek koreografálása ezen elvárásoknak való megfelelés jegyében történik.

Az összművészeti fesztiválon 50 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület közel 700 résztvevővel képviselteti magát.

A fesztivál fő vonulatát - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai képezik. E bemutatók színhelye a Petőfi Színház lesz naponta 9.00-17.00 óra között. Évtizedes tapasztalat szerint a fesztiválon bemutatott produkciók és alkotások csaknem minden művészeti ágat és műfajt érintenek, illetve ezek csúcsteljesítményeit reprezentálják.

A programsorozat nyitóestjén a sérült zenészek mintegy 60 fős országos társulata, a Nemzeti Színkottás Zenekar játszik együtt St. Martinnal, Tóth Verával és a Budapest Ragitme Banddel a Petőfi Színházban.

A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik Veszprém több pontján is bemutatkozhatnak. A II. Veszprémi Sörfesztiválon naponta 15.00-17.00 óra között zenei produkciók kerülnek színpadra, a Kossuth téri TOP20 színpadon 17.00-22.00 óra között olyan koncertekre kerül sor, ahol a fellépők között megjelennek sérült előadók is. A LASHO LECSÓ és a SZIVÁRVÁNY zenekarok mellett MOHAMED FATIMA , a ROY ÉS ÁDÁM TRIÓ, az LGT Emlékzenekar és az EzOne koncertjén szórakozhatnak a résztvevők.

A kísérőrendezvények között kiemelt helyet kap a Veszprém Hotelban július 1-től megtekinthető, a rendezvényt felvezető fotókiállítás, mely Fábián Gábor fotográfus képeit mutatja be FÉNYJÁTSZÓK címmel. Ugyancsak e naptól látogatható az Egyesület két évtizedes múltjára visszatekintő fotókiállítás 20-on túl címmel, a Hangvillában. A sérült alkotók Ipar- és Képzőművészeti Kiállításának a Petőfi Színház ad helyet, Zsiday Kriszta Benső tenger című art brut tárlata a Kontakpontban, Varga Zorán Dance for me Budapest című fotókiállítása az Ifjúsági Házban tekinthető meg.

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló speciális művészeti fesztivál programsorozata a befogadó város, Veszprém kulturális életének megkerülhetetlen eseménye kíván lenni, mely Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Veszprémi Petőfi Színház, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezésében, az ajkai Molnár Gábor Műhely Alapítvány közreműködésével valósul meg.

 

A programfüzet letöltése pdf-ben itt vagy a fenti képre kattintva