Logo

Köszöntő

Köszöntő

Ismerjük meg egymást!

A kultúra, a művészet bizonyára a Te életedben is fontos szerepet játszik. Nem kevésbé a sérült, az értelmi fogyatékos emberek életében.

Gondoltad volna, hogy ők ugyanúgy rajzolnak és festenek, mint ép társaik, ugyanúgy táncolnak, énekelnek és zenélnek, mint más amatőr művészeti csoportok, sőt, színpadi játékot is játszanak? Teszik ezt ott, ahol élnek, a szociális intézmények művészeti csoportjaiban, a speciális iskolák szakköreiben, a napközi otthonok foglalkozásain és más kulturális műhelyekben.

Teszik ezt azért, mert az ő életükben is fontos a művészet, mint szabadidős elfoglaltság, mint az önmegvalósítás és önkifejezés eszköze, és egyeseknél, mint munka.

E művészeti tevékenység koordinációját, a kulturális programok szervezését és a különféle szolgáltatások biztosítását vállalta fel a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület (MSMME) előbb mozgalomként, majd egyesületként. Nemcsak arról van szó ugyanis, hogy a sérült emberek az egyes művészeti ágak gyakorlásában tevékenyen részt vesznek, bár kétségtelenül az alapot ez, az alkotás folyamata jelenti. Az alkotás örömén túl azonban ott van a színpadra lépés öröme, a közönség előtti megmutatkozás lehetősége, amely lehetőséget, legyen szó kiállításról, fesztiválról, színházi bemutatóról vagy koncertről, meg kell teremteni. Célunk az, hogy a társadalom megismerje a sérült embereket – felfogásunk szerint ebben segít a művészet – s megismerve őket elfogadja másságukat.

A hangsúly tehát a megismerésen és elfogadáson van. Most csak azt kérjük, ismerd meg Egyesületünk tevékenységét, ismerd meg programjainkat és szolgáltatásainkat. Aztán alkalom adtán gyere el rendezvényeinkre, csatlakozz Te is mozgalmunkhoz. Érintettként lehetőséget teremtünk a műhelymunkába történő bekapcsolódásra, a megmutatkozásra, érdeklődőként pedig várunk nézőink és támogatóink sorába.

A megismerés folyamata már elindult. És ha megismertük egymást, a befogadás sem maradhat el.

Asztalos Zsolt 
elnök

Kultúroltás

Nemmindegyembereknek

Meg tudnánk-e fogalmazni kézzel fogható, egyszerű emberi elmével megérthető módon, mi is a kultúra? Miért fontos, kiről és kiknek szól?

Képzeletbeli skálánkon vajon hol helyezkednek el például a különféle művészetek, mint életünk részesei?

Jean Kennedy Smith nem túlzó kijelentését idézzük, amikor azt mondjuk: „A művészet mindenkié.”

Ahány féle ember, annyi művészeti ágazat, megannyi megmutatkozási lehetőség, önkifejezési eszköz. Táncolhatsz fél lábbal, festhetsz kerekesszékben ülve, formálhatsz alakokat hangok nélkül, és bújhatsz más bőrébe a színpadon csökkent értelmi képességekkel.

A Speciális Művészeti Műhely 25 éve az alkotás örömét, a közönség előtti megmutatkozást, a színpadra lépés lehetőségét biztosítja sérült embertársaink számára. Egyetlen, közös világon osztozunk mindannyian, híd közöttünk a művészet, mely összeköt embereket, sorsokat. Fő feladatunknak tartjuk, hogy haladva korunk eszméivel szétzúzzuk a fogyatékosságot, a fogyatékos alkotókat körüllengő sztereotípiákat.

Homálybogozás

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület kapukat nyit meg egy őszinte világba mindazoknak, akik érdeklődést mutatnak a másság elfogadására, a sérült művészek értékeinek befogadására.

Célunk a fogyatékossággal élő alkotók számára biztosítani művészeti törekvéseik kiélését, teret adni az önmegvalósításnak, és lehetőséget nyújtani a színpadi megmutatkozásra, ezzel elősegítve a többségi társadalom szimpátiájának megnyerését.

Van nekünk raktáron éves szinten speciális művészeti fesztivál (országos és nemzetközi kiszerelésben), művészeti tábor (ízlés szerint: képzőművész, zenész, színész, táncos), speckó továbbképző tanfolyam (kicsit ebből - kicsit abból: tánc, színjátszás, filmkészítés, kézművesség megmiegymás).

Miközben megyünk a nincsből a van felé: homokszobrász fesztivál, speciális filmszemle, színkotta, alternatív képszínház, nemzetközisködés…

Peremhősök a háztetőn

'Egyesítsük újra Európát a kultúra segítségével!'- hangzott el a felhívás 1947-ben Európa egyik legnagyobb művészeti fesztiválján Edinburgh-ban.

Az MSMME célja sem kevesebb, mint hogy országos és nemzetközi speciális művészeti fesztiváljain egybeolvassza az európai nemzetek sérült alkotóinak művész közösségeit.

Az 5 napos találkozó mintegy 800 résztvevőt támogat művészeti szabadságában színházi és szabadtéri bemutatókkal, beépülve az aktuális befogadó város kulturális életébe, immár túl a 30-on.

A kulturális fesztiválokon mindeddig nyolc különböző művészeti ágazatból láthattunk produktumokat – társas- és moderntánc, néptánc, ének, vers- és prózamondás, színjátszás, bábjáték és hangszeres zene – és listánk évről-évre gyarapszik.

kÉPtelenség

A fesztiválok kísérőrendezvényeként minden évben ipar- és képzőművészeti kiállítást rendezünk fogyatékkal élő embertársaink alkotásaiból. Festmények, fotók, kisplasztikák hivatottak reprezentálni alkotóközösségeink produktivitását, teremtőképességét.

ARTalom

Egyesületünk hagyományaihoz híven minden évben megrendezi a sérült emberek ipar- és képzőművészeti alkotótáborát, ahol elismert képzőművészek és művész-tanárok teremtenek ötletgazdag, alkotó szellemű atmoszférát a résztvevők számára.

Közel 100 fős művész kommunánk évről évre új városban veri fel sátrát, s tölt el 5 napot, felbolygatva ezzel a befogadó város kulturális életét (mindeddig bejártuk: Szolnok, Tata, Farkaslyuk, Mályi, Bánhorváti… S az elmúlt években Fonyódliget. Előre utánam: Nyár, Balaton, Zamárdi!)

A tábori workshopokban helyet kapnak a népi kismesterségek, így: kosárfonás, bőrművesség, fafaragás, batikolás-nemezelés, kerámia-agyagozás, illetve haladva a XXI. század modern tempójával új belépőként fotó- és filmkészítés fakultáció is alternatívaként áll a jelentkezők előtt!

Izgő-mozgó táncosainkra is gondolva rendezzük meg újabb tánc- és drámatáborunkat a Balaton partján, ahol a résztvevők a társastánci koreográfiákon túl mozgásszínházi elemeket is elsajátíthatnak.

zeNESZöveg

2002-ben alakult meg az Egyesület első országos társulata, a Nemzeti Színkottás Zenekar, melynek tagjai olyan értelmileg sérült fiatalok, akik vonzalmat éreznek a hangszeres zenélés iránt. A NESZ-ben mintegy 15 szociális intézmény 55 sérült alkotója örömzenél együtt színkották segítségével. Repertoárjuk éppúgy bővelkedik klasszikus darabokban (István a király, Cseresznyevirág, Yes, sir), mint könnyed stílusú, populáris muzsikákban (Concerto de aranjuez, Most múlik pontosan). 2009. óta a színkottások St. Martin vendégszereplésével állnak színpadra és adnak telt házas koncerteket az ország különböző pontjain!

Du jú szpík Külföldi?

Az MSMME életében fontos szerepet töltenek be külföldi partnerszervezetei, akik állandó vendégei éppen aktuális rendezvényeinknek. Nemzetközi speciális fesztiváljainkon felléptek francia, dán, lengyel, bolgár, szlovák, szerb és iráni művészeti csoportok. Egyesületünk számos társulata több alkalommal szintén portyázott már külföldi fesztiválokon, például élvezhettünk vendégszeretetet Párizsban és Lecznában. Legújabban nemzetközi ifjúsági workshopokon vesznek részt tagjaink Nápolyban, és Lisszabonban.

Dórike

Last modification: Sze 26 febr. 2020
Minden jog fentartva Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület