Műhely hírek

VANfesztivál Speciális Művészeti Fesztivál Kisújszálláson

Írta: Super User

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2022. július 4-8. között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XXXIV. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Kisújszálláson.

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület egri székhellyel országos szervezetként a fogyatékos emberek művészeti tevékenységének bemutatását vállalta feladatként, s tevékenysége részeként kulturális fesztiválokat, művészeti táborokat, kiállításokat szervez. Tagjaink között tudhatunk mintegy 80 állami, egyházi és civil bentlakásos intézményt, speciális iskolát, nappali intézményt, alapítványt és egyesületet, ezek ellátottjait és munkatársait.

Bővebben

Programajánló 22

Írta: Super User

35 évvel ezelőtt, 1987-ben az andornaktályai intézmény népdal- és néptánctalálkozót rendezett értelmi fogyatékos személyek bemutatkozásával. E rendezvényből nőtte ki magát az MSMME speciális művészeti fesztiválja, a mai VANfesztivál, melyre ez évben valamennyi tagintézményünket várjuk.

Egyesületünk 2022-ben is a kulturális programterv közzétételével indítja évét, melynek alapján tagintézményeinknek számos rendezvényt kínálunk: ezúton ajánljuk figyelmetekbe képzéseinket, táborainkat, fesztiváljainkat.

Bővebben

VANfesztivál? Fél-Fesztivál!

Írta: Asztalos Zsolt

Nem akarok félig élni! – így szól a Halott Pénz legújabb dala. Nem akarok fesztivál nélkül élni! – mondom én, miközben már második éve nem tudjuk megrendezni VANfesztiválunkat.

Mindnyájan tudjuk, Egyesületünk a járványügyi helyzet miatt kényszerült elhagyni tavaly a soron következő, Békéscsabára tervezett Speciális Művészeti Fesztiválját. VANfesztiválunkon legutóbb 2019-ben, Szekszárdon találkoztunk. Azt gondoltuk, majd 2021-ben! De nem! Ez évben is bezárkóztunk, szó szerint túléltünk, s sem tudtuk elindítani a szervezést. Aztán oltakoztunk, és a teraszok nyitásakor már tudtam, lesz Feszt. FesztEger! FélFeszt!

Bővebben

Valami olyasmi…

Írta: Asztalos Zsolt

Az év vége közeledtével a visszatekintés, a számvetés - vagy valami olyasmi - foglalkoztat bennünket, miközben gondolataink már az új év lehetőségeit kutatják. Ám kérdés, van e mire visszatekinteni - akarunk e visszatekinteni?, - amikor szinte semmit nem csináltunk. Semmit? Erős túlzás, hisz életben maradtunk.

Lassan évről évre ugyanazt mondjuk: ismét egy küzdelmes és munkás időszakon vagyunk túl - de ki az, aki saját életébe tekintve, nem gondolja így? Mindnyájan küzdöttünk ez évben is a megmaradásért, ám nem úgy, mint eddig. A szó más értelmében. Egy éve ilyenkor ki gondolta még, hogy szó szerint az életünk lesz a tét? És ne legyenek kétségeink, többeket elveszítettünk…

Bővebben

„Hát ez megint mi volt, miféle év?” /Kowalsky/

Írta: Iszák Anna

Tudod, tavaly egy nagyon kedves Barátném azt mondta nekem, hogy 2020. a csodák éve lesz! Na, nem egészen erre gondoltam!

Hol ebben a csoda? Minden, ami számomra fontos: fesztivál, képzés, találkozások, barátok, táborok – mindent felülírt a vírus!

De álljunk csak meg egy szóra! Talán mégis… Lehet, hogy ez mégis a csodák éve? Mert a legkilátástalanabb helyzetben is meg tudunk újulni! Mert teher alatt nő a pálma! Amikor azt gondolod, hogy nincs miért, mert nincsen előtted cél, akkor elég egy tekintet, egy félbe maradt szó ahhoz, hogy megértsd: most sokkal jobban kell, mint máskor!

Bővebben

Egy egri hét röpke élményei és tapasztalatai

Írta: Nagy Málna Anna

Az idei év nem túl szerencsésen alakult a világunkban történő és hazánkat is végül elérő eseménysorozatok miatt. Talán éppen evégett kapta a 2020-as évi MSMME (Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület) által indított és lebonyolított továbbképzések a rekreációs hét nevet. Számos kategóriában indult az érdeklődők és fejlődni vágyók számára műhelyfoglalkozások. Én és még pár társam a meseterápiát választottuk, ugyanakkor rajtuk kívül még filmesek, néptáncosok és társastáncosok is velünk együtt vettek részt az egri hétvégén.

Bővebben

MSMME, akkreditált képzés, szakmailag elismert tanfolyamvezetők, Eger….

Írta: Nacsa-Hentz Beáta

„Minden egyes személy természetes módon el akarja érni mindazt, amivé válni képes. A belső lehetőségek megvalósításának e vágya az emberi természet lényegi velejárója - óhatatlan, hogy mindazzá akarjunk válni, amivé csak válhatunk.” /Wallace D. Wattles/

A 2020. október 5-9. közt lebonyolított képzésről a fentebb említett tényezők voltak előzetes ismereteim és ezekből merítkeztek elképzeléseim. Mint minden tanfolyam, foglalkozássorozat előtt az egyén bizonyos célokat, elvárásokat támaszt maga elé, melyek esetemben legfőképp a kompetenciafejlesztés, kapcsolatépítés, szemléletmód kiszélesítése és énigenlés erősítése voltak, mindemellett releváns tényező volt az elmúlt, mindenki elé akadályokat gördítő időszakból való kilépés, az attól való bizonyos mértékű elvonatkoztatás, rekreálódás.

Bővebben

Újratervezés

Írta: Super User

Mily szép terveket szőttünk ez évre is! Ahogy az év elején közzétett programtervet nézem, ugyancsak lett volna műhelymunka, a szervezéstől, a rendezésen át, a megmutatkozásig, országszerte.

Évről évre arra törekszünk, hogy a tapasztalatokat figyelembe véve, a javaslatokat beépítve tökéletesítsük az MSMME közösségében végzett műhelymunkát, annak kereteit. 30 éve még csak néhány intézményi csoport működött, melyek a kulturális találkozók köré szerveződtek, 20 éve a kulturális fesztivál alá rendelve már működött a továbbképzés, és az alkotótábor. 10 éve elindult az a kultúraközvetítő program, mely a műhelyekben megtartott művészeti foglalkozásokkal, a felkészítők képzését célzó tanfolyammal, a gyakorlati munkát segítő tematikus művészeti táborokkal, és a megmutatkozásnak helyet adó fesztivállal, fesztiválokkal, a műhelymunka komplex rendszerét adja.

Bővebben

Kapcsolat

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület
3300, Eger, Széchenyi u. 40.
Adószám: 18571970-1-10
Bankszámlaszám: 11739009-20118587
Tel: 36-36-530-598, Fax: 36-36-530-599
Email: msmme@t-online.hu

Támogatók