MSMME 25!

25 éves a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület! 1994. január 11-én, Andornaktályán 26 szociális intézmény képviselője és 52 magánszemély, akik valamennyien elkötelezettek voltak az értelmi fogyatékos emberek művészeti nevelésének fontossága mellett, megalapították Egyesületünket. Köszönet és hála az alapítóknak! Hisszük, a tény, hogy eddig eljutottunk – hozzátesszük: közösen – arra ösztönöz mindnyájunkat, hogy van tovább is…

Ahogy eddig, úgy ez évben is szeretnénk tagjaink megelégedettségére szolgálni, és az elmúlt évekhez hasonlóan, évről évre egy kicsit többet adni. E két szóra épül éves  programtervünk: szeretnénk tagságunk igényeit szolgálni és szeretnénk tagjainknak adni.

Ezúton ajánljuk figyelmetekbe képzéseinket, táborainkat, fesztiváljainkat az MSMME újabb évadában. Azt kell mondjuk, eseménydús évre készülünk, szinte minden hónapra tervezünk egy-egy képzést, tábort, fesztivált, köszönhetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának. Szándékaink szerint ezúttal is számos lehetőség várja tagjainkat, melyek hívó szava – azon túl, hogy adni szeretnénk, elsősorban lehetőséget, mellyel élni kell – a korábbi évekhez hasonlóan a képességek fejlesztése.

Képességfejlesztés és megmutatkozás. Szakmai konferenciák, tematikus táborok és műhelymunkák sora segítségével vesszük végig az egyes művészeti ágakban rejlő fejlesztési lehetőségeket, s folytatjuk a megkezdett munkát, hogy segítsük elmélyíteni az ismereteket. Kulturális fesztiválok, színházi fellépések és koncertek, valamint kiállítások szolgálják művészeti csoportjaink, alkotóink megmutatkozását. És vannak új kezdeményezések, mint az integrációs táborok, melyek egy-egy intézményi közösség számára adnak új lehetőségeket a fejlesztésben.

Március utolsó hetében immár hagyományosan Egerben indítjuk az évet, Esélyegyenlőségi Napokat szervezünk. Része e hétnek az intézményi munkatársak számára meghirdetett továbbképzés, (néptánc, társastánc, színjátszás és filmezés szekciókban), amit ismét akkreditált szakmai tanfolyamként rendezünk meg, 40 kreditponttal. Része a színházi és kreatív műhely, ahová sérült alkotókat várunk, továbbá a hétvégi integrált kulturális fesztivál, ahol ezúttal színházi- és tánccsoportjaink mutatkozhatnak be. És a kiállításokról se feledkezzünk el: festménykiállítás a Special Arts Galériában és fotókiállítás az Agria Parkban. Aki járt az egri képzési héten, tudja már, aki még nem, most megtudja, hogy tanfolyami résztvevőinknek a gyakorlatorientált foglalkozásokon túl komplex élményt kínálunk, koncertekkel, színházi előadásokkal, új elemként speciális filmesttel, és persze egy pohár bor melletti tapasztalatcserével (EKMK, Fúzió, Uránia Mozi, Kepes Intézet, Gárdonyi Géza Színház).

S ha minden terveink szerint alakul, őszre is tervezünk tanfolyamot, mert a palettáról többeknek hiányzik a zenei, és képzőművészeti képzés.

Több mint 15 éve rendezzük meg színkottás zenei táborainkat, évente két alkalommal. E hetek szándékaink szerint lehetőséget teremtenek az összpróbára, a Nemzeti Színkottás Zenekar tagjai zenei ismereteinek szinten tartására és a zenekari repertoár bővítésére. Emellett a táborokkal lehetőséget kívánunk teremteni a színkottás zene iránt érdeklődő, azt elsajátítani kívánó felkészítők számára a módszerrel való megismerkedésre, illetve képzésre, továbbá más, már működő, vagy éppen alakuló zenekarok sérült tagjai számára, hogy tagjaikkal bekapcsolódjanak a zenekari munkába, csatlakozzanak a Nemzeti Színkottás Zenekarhoz. A NESZ koncerteken partnerünk St. Martin és a Budapest Regtime Band.

25 éven túl az Egyesület, és 33 éven túl is VAN Fesztivál! Következik az újabb Speciális Művészeti Fesztivál! Mert ez évben is Kell egy hét Együttlét!  Nyári fesztiválunkra valamennyi tagunkat várjuk: csoportjaink, akik évek, évtizedek óta jönnek, bizonyára készülnek, hogy ismét színpadra lépjenek, tudjuk, alig várják e júliusi hetet. Várjuk azokat a tagjainkat is, akik az eltelt évek valamelyikében velünk voltak, jöjjenek, ünnepeljünk együtt. Olyan tagjainknak is ajánljuk az egy hetes programot, akik bár érdeklődnek a művészetek iránt, még nincs csoportjuk, esetleg van csoportjuk, de még nincs színpadképes előadásuk, mert ők megismerhetik a fesztiválélményt, kaphatnak egy olyan ízt, mely segíthet a továbblépésben. A fesztiválhét felér egy nyaralással, sőt, több annál…

A megszokott módon várjuk tagjainkat nyári művészeti táborainkba Zamárdiba. Mert ha nyár, akkor Balaton, művészeti táborok: Zamárdiban 4 hetet tervezünk, lesz alkotótábor (batikolás, bőrözés, foltvarrás és festészet mindenképp), valamint tánc-, és drámatábor. Már február folyamán várjuk azon tagjaink jelentkezését, akik vízparti, vagy épp vizes (műhelymunkával egybekötött) élményekre vágynak. Mert az elmúlt évek tapasztalata alapján mondhatjuk, élmény a nyári művészeti táborok egy hete, foglalkozásokkal, hajózással (legyen az diszkó-, sárkány-, vagy kalózhajó, netán vitorlás), és koncertekkel, színházzal, filmvetítéssel.

Erősítjük jelenlétünket tagjaink körében, felkeressük tagintézményeinket, helyben is szeretnénk egyfajta kultúroltást végezni. Megyénként egynapos műhelymunkákat szervezünk az intézményi munkatársaknak, bepillantást adva egy-egy művészeti ág oktatásába.

Helyi, regionális kulturális találkozóink sorában májusban az újpalotai Ablak a Világra fesztivál ad lehetőséget a találkozásra, megmutatkozásra, és szakmai értékelésre.

Tervezünk még szakmai konferenciákat (fővárosit és országosat), képzőművészeti kiállításokat (Egerben és Budapesten), és filmes rendezvényeket. 25 éves az MSMME, és immár 5 éves a MSMKE. Együttműködésben ajánljuk tagjainknak a kőszegi filmes napokat, a szolnoki filmes alkotótábort, és a soron következő Speciális Filmszemlét. Alkossunk együtt a hetedik művészetben!

A kulturális turizmus jegyében olyan integrációs táborokat szervezünk, ahol egy-egy városban, pl. Egerben, komplex fejlesztésre nyílik lehetőség. Egyfajta rekreáció ez, városnézéssel, múzeum-, színház-, pincelátogatással, fürdőzéssel a heti programban.

Az Egyesület jogi személy tagjainak tagdíja évi 30.000 Ft, természetes személy tagjaink tagdíja évi 3.000 Ft. E tagdíjak ellenében tagjaink számos forintosítható kedvezményben részesülnek az év folyamán.

Sokat vállaltunk az újabb évre is. Tehetjük ezt elsősorban az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően. De tehetjük azért is, mert ahogy korábban elmondtuk, Egyesületünk adni szeretne. És mivel a pénz nem minden, az MSMME ennél többet ad: lehetőséget. S azoknak, akik élnek vele, ez évben is élményeket kínálunk: élményeket a műhelymunkában, élményeket a színpadon… feltöltődést és együttlétet… művészeti és közösségi élményeket…

Mert az MSMME több mint szervezet: MOZGALOM - KÖZÖSSÉG – ÉLETÉRZÉS.

Last modification: P 21 febr. 2020

Támogatók

  
  

Kapcsolat

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület
3300, Eger, Széchenyi u. 40.
Adószám: 18571970-1-10
Bankszámlaszám: 11739009-20118587
Tel: 36-36-530-598, Fax: 36-36-530-599
Email: msmme@t-online.hu