Újratervezés

Mily szép terveket szőttünk ez évre is! Ahogy az év elején közzétett programtervet nézem, ugyancsak lett volna műhelymunka, a szervezéstől, a rendezésen át, a megmutatkozásig, országszerte.

Évről évre arra törekszünk, hogy a tapasztalatokat figyelembe véve, a javaslatokat beépítve tökéletesítsük az MSMME közösségében végzett műhelymunkát, annak kereteit. 30 éve még csak néhány intézményi csoport működött, melyek a kulturális találkozók köré szerveződtek, 20 éve a kulturális fesztivál alá rendelve már működött a továbbképzés, és az alkotótábor. 10 éve elindult az a kultúraközvetítő program, mely a műhelyekben megtartott művészeti foglalkozásokkal, a felkészítők képzését célzó tanfolyammal, a gyakorlati munkát segítő tematikus művészeti táborokkal, és a megmutatkozásnak helyet adó fesztivállal, fesztiválokkal, a műhelymunka komplex rendszerét adja.

Minden évben finomítottunk az egyes elemeken: az egri tanfolyamot közösségi hétté téve, némely esetben a szakmai munkát konferenciákon, és helybe vitt szakmai műhelyekben részletezve, a nyári művészeti táborokból több turnust szervezve és tavaszi, meg őszi tábori heteket beiktatva, és nem utolsó sorban VAN fesztiválunkat tökélyre fejlesztve, azt közösségünk éves ünnepévé, közösségnevelő rendezvénnyé téve.

Szerettünk volna a Műhely közösségének 2020-ban is találkozási pontokat adni, ám az élet közbeszólt. Ahogy a történelem folyamán oly sokszor, most is bebizonyosodott, hogy az ember csak tervezhet, ám Isten végez. Az országos  járványhelyzet miatt éves programtervünk legtöbb rendezvényét elhagyni kényszerültünk: lemondtuk a már meghirdetett márciusi egri tanfolyamot és hétvégi fesztivált, és nem tudtuk meghirdetni áprilisi fővárosi konferenciánkat, májusi újpalotai és mohácsi fesztiváljainkat, és tematikus táborainkat, és elmaradt a csepeli színkottás zenei tábor, és NESZ koncert is.

Március elején még bíztam abban, hogy csak ennyi lesz, ami veszett ez évben, ám mára bizonyossá vált, hogy amint a VOLT, úgy a VAN fesztivál is elmarad. Mert bár úgy tűnik, a veszélyhelyzet múlik, s az élet újraindul, a rendezvényszervezési korlátozások azonban Egyesületünket is érintik, így júliusban – fáj a szívem - nem lesz fesztivál. 33 év óta először történik így, s ha belegondolok, hány ember életében jelentette fesztiválunk évről évre az újbóli találkozás lehetőségét, a színpadra lépés örömét, a közös együttlét boldogságát, amelyért mindenkor megküzdöttünk, s a legreménytelenebb helyzetben, pénztelenségben is találtunk megoldást, nos, ekkor különösen fájdalmas, hogy mindezt el kell hagyjuk.

Hiába hisszük most is, hogy „Kell egy hét együttlét!”, el kell engednünk. Elengedjük. Elengedtem. Ám ez elengedéssel az elmúlás szele is megérintett.

Miközben nyári művészeti táboraink megrendezése is bizonytalan – így május végén bízunk abban, hogy a zamárdi üdülő fogadja csoportjainkat, ám nem tudjuk az intézményi zárlatok feloldásra kerülnek e, s mikor - már az újratervezésen gondolkodunk. Bár 2020. nem lesz olyan, mint amilyen lehetett volna, dolgozunk a folytatáson. A tavasz elmaradt, a nyár sem lesz olyan, mint szokott, ám ősszel újabb találkozásokra készülünk.

„A tavasz csak elmúlást hozhat, az ősz viszont biztosan szívderítő megújulást jelent. Föltétlenül és csak azt. Az ősz feléleszti a szerelmeket, rutinossá és magabiztossá tesz, az ősznek van ritmusa, míg a nyár szertelen, szédült és vágyakozó. A nyár a kötelező nagy érzések évszaka, míg az ősz a spontán és valódi örömöké.” (Grecsó Krisztián)

A megújulást szem előtt tartva tervezzük az MSMME programjainak indítását, bízva abban, hogy tagjaink a bezárt életüket újranyitva ismét aktív részesei lesznek a közösségünknek. Tudom, a zárt ajtók mögött is sokaknak adott reményt a művészet, egyeseknek az online foglalkozások által, másoknak, bentlakós intézményi keretek között, a valós idejű csoportfoglalkozások révén. Ideje lesz hát a találkozásnak, ideje lesz a megmutatkozásnak!

Szeptemberben közzétesszük felhívásainkat, meghirdetjük programjainkat. Október elejére tervezzük az egri tanfolyamot, hétvégén egy kisebb, ún. félFesztivállal, majd novemberben újabb félFesztivállal, Újpalotán vagy Tamásiban és színkottás zenei táborral Túrkevén. Ha jól csináljuk, még egy tánctábor is belefér. És persze az MSMKE Filmszemléje sem marad el, filmforgatásra, legalábbis ötletelésre mindenképp jó volt az eltelt idő.

Ez évben az ősz maradt nekünk, akkor kell bepótolnunk a tavaszt és a nyarat. Ha csak rajtunk múlik, lesz mit!

 

Last modification: Sze 20 máj. 2020

Támogatók

  
  

Kapcsolat

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület
3300, Eger, Széchenyi u. 40.
Adószám: 18571970-1-10
Bankszámlaszám: 11739009-20118587
Tel: 36-36-530-598, Fax: 36-36-530-599
Email: msmme@t-online.hu