Műhely hírek

Valami olyasmi…

Írta: Asztalos Zsolt

Az év vége közeledtével a visszatekintés, a számvetés - vagy valami olyasmi - foglalkoztat bennünket, miközben gondolataink már az új év lehetőségeit kutatják. Ám kérdés, van e mire visszatekinteni - akarunk e visszatekinteni?, - amikor szinte semmit nem csináltunk. Semmit? Erős túlzás, hisz életben maradtunk.

Lassan évről évre ugyanazt mondjuk: ismét egy küzdelmes és munkás időszakon vagyunk túl - de ki az, aki saját életébe tekintve, nem gondolja így? Mindnyájan küzdöttünk ez évben is a megmaradásért, ám nem úgy, mint eddig. A szó más értelmében. Egy éve ilyenkor ki gondolta még, hogy szó szerint az életünk lesz a tét? És ne legyenek kétségeink, többeket elveszítettünk…

Bővebben

„Hát ez megint mi volt, miféle év?” /Kowalsky/

Írta: Iszák Anna

Tudod, tavaly egy nagyon kedves Barátném azt mondta nekem, hogy 2020. a csodák éve lesz! Na, nem egészen erre gondoltam!

Hol ebben a csoda? Minden, ami számomra fontos: fesztivál, képzés, találkozások, barátok, táborok – mindent felülírt a vírus!

De álljunk csak meg egy szóra! Talán mégis… Lehet, hogy ez mégis a csodák éve? Mert a legkilátástalanabb helyzetben is meg tudunk újulni! Mert teher alatt nő a pálma! Amikor azt gondolod, hogy nincs miért, mert nincsen előtted cél, akkor elég egy tekintet, egy félbe maradt szó ahhoz, hogy megértsd: most sokkal jobban kell, mint máskor!

Bővebben

Egy egri hét röpke élményei és tapasztalatai

Írta: Nagy Málna Anna

Az idei év nem túl szerencsésen alakult a világunkban történő és hazánkat is végül elérő eseménysorozatok miatt. Talán éppen evégett kapta a 2020-as évi MSMME (Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület) által indított és lebonyolított továbbképzések a rekreációs hét nevet. Számos kategóriában indult az érdeklődők és fejlődni vágyók számára műhelyfoglalkozások. Én és még pár társam a meseterápiát választottuk, ugyanakkor rajtuk kívül még filmesek, néptáncosok és társastáncosok is velünk együtt vettek részt az egri hétvégén.

Bővebben

MSMME, akkreditált képzés, szakmailag elismert tanfolyamvezetők, Eger….

Írta: Nacsa-Hentz Beáta

„Minden egyes személy természetes módon el akarja érni mindazt, amivé válni képes. A belső lehetőségek megvalósításának e vágya az emberi természet lényegi velejárója - óhatatlan, hogy mindazzá akarjunk válni, amivé csak válhatunk.” /Wallace D. Wattles/

A 2020. október 5-9. közt lebonyolított képzésről a fentebb említett tényezők voltak előzetes ismereteim és ezekből merítkeztek elképzeléseim. Mint minden tanfolyam, foglalkozássorozat előtt az egyén bizonyos célokat, elvárásokat támaszt maga elé, melyek esetemben legfőképp a kompetenciafejlesztés, kapcsolatépítés, szemléletmód kiszélesítése és énigenlés erősítése voltak, mindemellett releváns tényező volt az elmúlt, mindenki elé akadályokat gördítő időszakból való kilépés, az attól való bizonyos mértékű elvonatkoztatás, rekreálódás.

Bővebben

Újratervezés

Írta: Super User

Mily szép terveket szőttünk ez évre is! Ahogy az év elején közzétett programtervet nézem, ugyancsak lett volna műhelymunka, a szervezéstől, a rendezésen át, a megmutatkozásig, országszerte.

Évről évre arra törekszünk, hogy a tapasztalatokat figyelembe véve, a javaslatokat beépítve tökéletesítsük az MSMME közösségében végzett műhelymunkát, annak kereteit. 30 éve még csak néhány intézményi csoport működött, melyek a kulturális találkozók köré szerveződtek, 20 éve a kulturális fesztivál alá rendelve már működött a továbbképzés, és az alkotótábor. 10 éve elindult az a kultúraközvetítő program, mely a műhelyekben megtartott művészeti foglalkozásokkal, a felkészítők képzését célzó tanfolyammal, a gyakorlati munkát segítő tematikus művészeti táborokkal, és a megmutatkozásnak helyet adó fesztivállal, fesztiválokkal, a műhelymunka komplex rendszerét adja.

Bővebben

Az élet egy cirkusz, csak nagyobb sátor kell hozzá

Írta: Super User

Fesztiválok, táborok, kiállítások... az életem egy darabja. Legalábbis a Műhely adta keretek között, némelykor napi 24 órában, mert ezt egy életen át kell játszani. Már amennyiben komolyan gondoljuk, hogy sérült embertársaink életébe elvisszük a kultúrát. És megmutatjuk azokat a művészeti értékeket, melyeket teremtenek.

Bővebben

Műhely tervek 2020-ban

Írta: Super User

Egyesületünk az éves programterv közzétételével elindítja 2020-as évét, melynek alapján tagintézményeink programjai is tervezhetők lesznek. Ezúton ajánljuk figyelmetekbe képzéseinket, táborainkat, fesztiváljainkat.

Mint már megszoktuk, eseménydús évre készülünk, szinte minden hónapra tervezünk egy-egy képzést, tábort, fesztivált, köszönhetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának.

Bővebben

Nem semmi művészet, ami VAN

Írta: Super User

2019-ben ismét egy olyan évet tervezhettünk, amely túlmutatott lehetőségeinken: úgy adtunk tagjainknak, hogy volt miből gazdálkodni.

Az EMMI szociális államtitkársága és az FSZK, az EMMI kulturális államtitkársága és az NKA támogatásai lehetővé tették, hogy a rendezvényeinket meglehetős biztonsággal hirdessük meg, és finanszírozzuk.

De mit is tettünk, mit tehettünk, mit is adtunk, mit adhattunk ebben az évben? Mindenekelőtt lehetőséget. Lehetőséget a kultúrára, a találkozásra, lehetőséget a fejlesztésre, az elfogadásra.

Bővebben

Kapcsolat

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület
3300, Eger, Széchenyi u. 40.
Adószám: 18571970-1-10
Bankszámlaszám: 11739009-20118587
Tel: 36-36-530-598, Fax: 36-36-530-599
Email: msmme@t-online.hu

Támogatók