Műhely Hírek

„BRIDGE THE IMPASSABLE” Fotópályázat

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület meghirdeti XXXI. Országos Speciális Művészeti Vesztiválja alkalmából a „Hidald át a járhatatlant” (Bridge the impassable) című pályázatot amatőr fotósok számára, határon innen és túl.

Szeretnénk lehetőséget adni amatőr fotósoknak, hogy egy pályázat keretén belül megmutassák tehetségüket, és beküldött pályaműveikkel társadalmi elkötelezettségükről tegyenek tanúbizonyságot.

Bővebben: „BRIDGE THE IMPASSABLE” Fotópályázat

#msmme2018

Egyesületünk az éves programterv közzétételével elindítja 2018-as évét, melynek alapján már tervezhetőek tagintézményeink programjai is. Ezúton ajánljuk figyelmetekbe képzéseinket, táborainkat, fesztiváljainkat.

Azt kell mondjuk, az utóbbi idők egyik legeseménydúsabb évére készülünk, szinte minden hónapra tervezünk egy-egy képzést, tábort, fesztivált, köszönhetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának.

Szándékaink szerint ez évben is számos lehetőség várja tagjainkat, melyek hívószava a képességek fejlesztése.

Bővebben: #msmme2018

Eger, Fesztivál

30 év. A veszprémi fesztivál után írtam a 20 évről, hiszen az MSMME jelenlegi formáját 1994-ben vette fel, de az ős műhely 1987-ben kezdte meg működését.

Nagyon sok minden történik ilyen hosszú idő alatt. Például történt egy rendszerváltozás. Az Egyesület 3. évében szocializmusról kapitalizmusra váltott Magyarország. Ez idő alatt az MSMME-nek volt három elnöke. Volt kilenc miniszterelnökünk, sok ágazati miniszterünk, illetve államtitkárunk. Cserélődő főnökök, kollégák. A ránk bízott emberek is cserélődtek, és a királykisasszonynak is ma már inkább a boszorka a szerepköre. És közben jöttek új királykisasszonyok is. És természetesen mi is 30 évvel beljebb kerültünk az időben.

Bővebben: Eger, Fesztivál

Évindító

Egyesületünk az éves programterv közzétételével elindítja 2017-es évét, mely nem teljes ugyan, néhány rendezvény egyeztetés alatt van még, de úgy gondoljuk, ennek alapján már tervezhető az év.

Bár továbbra sem rendezett működésünk, szándékaink szerint ez évben is számos lehetőség várja tagjainkat.

Március utolsó hetében ismét Esélyegyenlőségi napokat szervezünk Egerben. Része ennek a Szakmai továbbképzés, amit ismét kedvezményesen hirdetünk meg tagjainknak, és a hétvégi Népdal- és Néptánctalálkozó, mellyel a 30 éve indult kezdeményezésre emlékezünk. Merthogy 30 év, 30 fesztivál…

Bővebben: Évindító

Olaszországi beszámoló

Senki sem veheti el az emberi jogaid

Erasmus+ Program keretében augusztus végén a ReCreativity és a Speciális Művészeti Műhely együttműködésében 8 napot tölthettünk a gyöngyösi Hétszínvirág Napközi Otthon egyik sérült fiataljával egy nagyon inspiráló közegben Olaszországban.

Európa számos országából érkeztek a lelkes, tenni vágyó fiatalok erre az organikus farmra.  Ciprusfák övezte kis hegyi úton érkeztünk meg szálláshelyünkre, ami régen kolostorként szolgált. A helyszín máig megőrizte puritán jellegét, ami okozott némi bonyodalmat - hisz 70 ember „kiszolgálása” nem kis feladat -, így gyakran felrémlett bennem a régi szép idők cserkésztábor feelingje.

Bővebben: Olaszországi beszámoló

Sajtóközlemény

EURÓPA UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL TANÓRÁN KÍVÜLI SZÍNHÁZI ÉS FILMES RENDEZVÉNYEK MEGVALÓSÍTÁSA AZ EGRI JÓ pásztor KATOLIKUS ÓVODÁBAN ÉS ISKOLÁBAN, AZ egri Szalaparti egymi és KOLLÉGIUMBAN, AZ EDELÉNYI új esély oktatási KÖZPONT ÁLTALÁNOS ISKOLÁJÁBAN ÉS TISZAKESZIN A HÉTSZÍN virág óvodában ÉS a Széchenyi ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.  

A TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0014 sz. a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesületének részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában, című pályázatban 24 203 412 Ft európai uniós támogatást nyertünk. A projekt a Széchenyi 2020 program keretén belül valósult meg. A rendelkezésre álló keretösszegből heti és havi szakköröket, témanapokat, témaheteket és művészeti táborokat valósítottunk meg diákjaink számára. Programjaink közvetlen célcsoportja az óvodai nevelésben és iskolai oktatásban résztvevő gyerekek voltak. A projektbe Eger városából három intézményt, egy óvodát, egy szakintézményt és általános iskolát vontunk be. Továbbá két hátrányos településen Edelényben és Tiszakeszin egy óvodában és két általános iskolában valósítottuk meg művészet nevelési programjainkat.

Bővebben: Sajtóközlemény

’Real eyes realize real arts…’

Távolról szemlélve minden olyan esetlegesnek tűnhet, de tényleg. Aztán jössz közelebb – vagy mi érkezünk, nem tudom – és a homályt bogozva világosabb lesz. Hidd csak el.

Minden, amit tudhatunk és adhatjuk, felfűzve 10 napban. Mármint minden, ami: színház – alternatívan –, ami kortárs, meg a zene, és ami még tánc.

Adott 5 ország, 60 sérült résztvevő, egy koreográfus, egy elhintett – még formálódó – koreográfia és Nyíregyháza. Adjunk hozzá még időkorlátot, mondjuk június 26-tól július 5-ig. Minden van, minden lehet.

Bővebben: ’Real eyes realize real arts…’

Fesztivál Nyíregyházán (programfüzettel)

programfüzet letöltése pdf-benI am a real Artist, avagy A művészet mindenkié - Speciális Művészeti Fesztivál Nyíregyházán

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2015. július 2-6. között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XI. Nemzetközi és XXVIII. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Nyíregyházán. A rendezvény mottója: A művészet mindenkié.

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben folyó munka és kulturális tevékenység bemutatása.

Bővebben: Fesztivál Nyíregyházán (programfüzettel)