Egy egri hét röpke élményei és tapasztalatai

Az idei év nem túl szerencsésen alakult a világunkban történő és hazánkat is végül elérő eseménysorozatok miatt. Talán éppen evégett kapta a 2020-as évi MSMME (Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület) által indított és lebonyolított továbbképzések a rekreációs hét nevet. Számos kategóriában indult az érdeklődők és fejlődni vágyók számára műhelyfoglalkozások. Én és még pár társam a meseterápiát választottuk, ugyanakkor rajtuk kívül még filmesek, néptáncosok és társastáncosok is velünk együtt vettek részt az egri hétvégén.

A délutáni programsorozatokon kívül a csoportok mindig együtt mozogtak, szinte már egységet alkotva egymással. A kora délelőttől induló egészen késő délutánig eltartó foglalkozásokat az esti, vacsora utáni programok tették színesebbé. Színház, borkóstoló és szabaduló szoba, esti filmvetítés várt ránk. Dacolva a fáradtsággal mégis újult erővel indultunk neki minden egyes napnak.

Nyilván sok kérdéssel és várakozással láttunk neki a hétnek. Kíváncsiak voltunk mi is fog ránk várni, milyen élményekkel térünk majd haza és végül vissza a munkahelyünkre, milyen újat tudunk majd adni azoknak a gyereknek, felnőtteknek, akikért egyrészt eljöttünk. Hiszen egyik oldalról ott van a szakmai elhivatottság és fejlődés utáni vágy, a másikon meg a gondolatok és a motiváció arra, hogy valami mást, valami jobbat is tudjunk nyújtani a későbbiekben. Hogy megkaptuk-e ezt? Egy részről igen, egy másik részről valami mást is kaptunk még, harmadrészről ennyi biztosan nem elég, lenne és van még mit tanulni, elsajátítani. De haladjunk csak sorban.

Három és két fél nap állt a rendelkezésünkre arra, hogy bepillantást nyerhessünk a meseterápia világába. Három mesét hallhattunk és három alkotást készíthettünk. Mindegyik más és más volt, más és más üzenettel. A foglalkozások során folyton arra gondoltam, hogy én milyen mesét olvasnék a gyerekeknek az otthonban, hogyan és milyen formában tudnám számukra a tapasztalatokat hazavinni. A gondolatok viszont hamar tovaszálltak a relax meséket követően, majd az utánuk érkező mesék hallatán. Abban a pillanatban már csak a mesék és maga az alkotás és annak folyamata járt a fejemben. Azt hiszem, az ember mikor részt vesz egy-egy továbbképzésen, foglalkozáson mindig van az a rész vagy pont, mikor önmagáról is tanul. Az önismeret pedig mind a pedagógiában, a szociális ágazatban (de bármelyik olyan munkahelyen, ahol más emberekkel foglalkozunk) az egyik legfontosabb tényező. Ismerni önmagamat és nyitottnak lenni a változásra. A mesék és az alkotások útján megfigyelve jómagam és társaim műveit egy fejlődést írhattunk le. Kimondva vagy kimondatlanul papírra vetettük lelkünk egy darabját. Elengedtünk vagy éppen megerősítettünk bizonyos dolgokat. Azt hiszem, ez az a rész, amire sokan nem számítottunk. Mégis azt hiszem, kimondhatom, három teljes nap nem elég arra, hogy kellő tapasztalattal és tudással térjünk haza. Még sok minden van mit meg kell és érdemes megtudni a meseterápiáról és annak minden részletéről.

Azt hiszem, élménybeszámolóm mégsem lenne teljes, ha nem említeném meg a képzés előtti hétvégét a gyerekekkel. Már nagyon vártuk a Speciális Művészeti Fesztivált is, de tudtuk idén nagy valószínűséggel nem lesz megtartva a COVID miatt. Szomorúak voltunk, de annál boldogabbak mikor megtudtuk októberben mégis lesz „Félfesztivál”. A több hónapnyi bezártság után nemcsak nekünk, hanem a gyerekeknek is egy igazi kikapcsolódás lett volna. Sajnos, a második hullám miatt az októberi is elmaradt. Ennek ellenére mégis lehetőséget kaptunk arra, hogy pár gyerekkel felutazzunk Egerbe és ott tölthessünk el egy rövid hétvégét. Nagy izgalmakkal és teli ötlettel láttunk neki az utazásnak. Annyi mindent megnéztünk és még mennyi mindent lehetett volna látnunk. A legjobb részt mégis az volt, hogy végre önfeledten együtt lehettünk és láthattuk a gyerekek arcain az igazi mosolyt, örömöt és szabadságot.

Nagy Málna Anna, nevelőtanár, szociálpedagógus, Hódmezővásárhely

Last modification: Cs 21 jan. 2021

Támogatók

  
  

Kapcsolat

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület
3300, Eger, Széchenyi u. 40.
Adószám: 18571970-1-10
Bankszámlaszám: 11739009-20118587
Tel: 36-36-530-598, Fax: 36-36-530-599
Email: msmme@t-online.hu