MSMME, akkreditált képzés, szakmailag elismert tanfolyamvezetők, Eger….

„Minden egyes személy természetes módon el akarja érni mindazt, amivé válni képes. A belső lehetőségek megvalósításának e vágya az emberi természet lényegi velejárója - óhatatlan, hogy mindazzá akarjunk válni, amivé csak válhatunk.” /Wallace D. Wattles/

A 2020. október 5-9. közt lebonyolított képzésről a fentebb említett tényezők voltak előzetes ismereteim és ezekből merítkeztek elképzeléseim. Mint minden tanfolyam, foglalkozássorozat előtt az egyén bizonyos célokat, elvárásokat támaszt maga elé, melyek esetemben legfőképp a kompetenciafejlesztés, kapcsolatépítés, szemléletmód kiszélesítése és énigenlés erősítése voltak, mindemellett releváns tényező volt az elmúlt, mindenki elé akadályokat gördítő időszakból való kilépés, az attól való bizonyos mértékű elvonatkoztatás, rekreálódás.

Az idei évben akkreditált továbbképzés indult néptánc, társastánc, színjátszás-mesterápia, és filmkészítés művészeti ágakban. Esetemben a meseterápia került előtérbe, hiszen munkámból adódóan úgy gondoltam, e művészeti ágból tudnék legtöbbet átvenni, hasznosítani a későbbiekben.
A mese jó, a mese hasznos, a mese kirángat a mindennapi körforgásból, a mese emlékeztet gyermeki énünkre. Ha az ember mesére gondol, többnyire pozitív töltetű szavak, gondolatok, emlékek jutnak eszébe.

 De vajon milyen hatással lehet egy középsúlyos értelmileg akadályozott fiatalra? Mi minden, illetve hogyan alkalmazhatók az egyes eszközök?

A speciális képzés során kaptunk egy rövid betekintést a mese értékközvetítő erejéről, arról, hogy egy egyszerű történet nem csupán élményt nyújt, hanem hatással van az érzelmi és értelmi intelligenciára, erősíti a képzelőerőt, kiszélesíti a fantáziavilágot, illetve erős személyiségfejlesztő hatással bír. Mindezt követően a gyakorlatorientáltság került előtérbe, mely bizonyos meséket alapul véve teljesedett ki szabad, egyéni alkotások formájában.

A foglalkozást vezető a képzést végig magabiztos szakértelemmel, hatékonyan, mondanivalóját világosan felépítve folytatta le, a csoportban résztvevők közt interakciót kiváltva. Létre tudott hozni egy olyan légkört, melyben az abban jelenlévők felszabadultan, szorongástól és mindenféle frusztrációtól mentesen tudtak megnyilatkozni.

A tanfolyami napok végén lehetőség nyílt közösségépítő tevékenységekre, mely sokoldalú, változatos programok formájában valósulhatott meg. Jelen esetben alkalom adódott egy nívós borkóstolón, egy szabaduló szobás játékban, egy színházi előadáson, illetve közösségi megbeszéléseken részt venni. Mindezek lehetőséget teremtettek arra, hogy jobban megismerjük az adott város, helyszín jellegzetességeit, főbb szabadidő-eltöltési, rekreálódási alternatíváit, illetve az együtt eltöltött idők a szakmai eszmecserék, kapcsolatépítések, valamint azok elmélyítéseire adtak remek alkalmakat.

Összességében ez az alig egy hetes speciális tanfolyami képzés egy meglehetősen intenzív, átható, interaktív, számtalan pluszt adó időszak volt, melynek köszönhetően az egyén mind szakmai, mind személyes tekintetben bár ellentmondásosan kissé lemerülve, mégis feltöltve, élményekkel, különféle impulzusokkal gazdagodva térhetett haza.

Nacsa-Hentz Beáta, nevelőtanár, fejlesztőpedagógus, Hódmezővásárhely

Last modification: Cs 21 jan. 2021

Támogatók

  
  

Kapcsolat

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület
3300, Eger, Széchenyi u. 40.
Adószám: 18571970-1-10
Bankszámlaszám: 11739009-20118587
Tel: 36-36-530-598, Fax: 36-36-530-599
Email: msmme@t-online.hu