VANfesztivál Speciális Művészeti Fesztivál Kisújszálláson

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület 2022. július 4-8. között rendezi meg a fogyatékossággal élő emberek XXXIV. Országos Speciális Művészeti Fesztiválját Kisújszálláson.

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület egri székhellyel országos szervezetként a fogyatékos emberek művészeti tevékenységének bemutatását vállalta feladatként, s tevékenysége részeként kulturális fesztiválokat, művészeti táborokat, kiállításokat szervez. Tagjaink között tudhatunk mintegy 80 állami, egyházi és civil bentlakásos intézményt, speciális iskolát, nappali intézményt, alapítványt és egyesületet, ezek ellátottjait és munkatársait.

1987-ben Egerben került megszervezésre az első ilyen kulturális fesztivál, akkor még népdal- és néptánctalálkozóként, majd idővel több művészeti ággal bővülve összművészeti fesztivállá szélesedett, és évente más-más városban került megrendezésre. A legutóbbi VANfesztivált 2019-ben Szekszárdon rendeztük meg, ezt követően a járvány miatt egy év kihagyás után tavaly FélFesztivált hirdettünk Egerbe, és most a soron következő fesztiválunknak Kisújszállás ad otthont.

A kulturális fesztivál elsődleges célja az értelmi fogyatékos emberek otthonaiban, rehabilitációs intézeteiben, napközi otthonaiban és speciális iskoláiban működő művészeti műhelyekben és kultúrkörökben végzett művészeti munka és kulturális tevékenység bemutatása. Ezen túlmenően azonban két olyan kiemelten fontos elvárásnak is meg kell, hogy feleljen a fesztivál, mint a kultúraközvetítés, azaz a sérült művészek sajátos látásmódjának közvetítése, hasonlóképpen számukra kulturális javak közvetítése, valamint az egyes műhelyek és alkotói közösségek egymás közti kapcsolatainak ápolása és kiszélesítése.

Az összművészeti fesztiválon várhatóan 20 magyarországi szociális és oktatási intézmény, alapítvány, egyesület, közel 300 résztvevővel képviselteti magát.

A fesztivál fő vonulatát - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a sérült alkotók és esetenként segítőik ének, néptánc, társastánc, moderntánc, vers- és prózamondó, színjátszó, hangszeres zenei, valamint bábjáték előadásai képezik.

E bemutatók színhelye a Vígadó Kulturális Központ lesz naponta 10.00-16.00 óra között. Évtizedes tapasztalat szerint a fesztiválon bemutatott produkciók és alkotások csaknem minden művészeti ágat és műfajt érintenek, illetve ezek csúcsteljesítményeit reprezentálják.

A többségi társadalom tagjaihoz való közelítés, az integráció lehetséges módon történő előmozdítását célozza az a kezdeményezés, hogy a sérült alkotók és művészeti csoportjaik a Városháza parkban felállított színpadon is bemutatkozhatnak.

Délutánonként válogatott zenei- és táncprodukciók kerülnek színpadra, esténként koncerteken szórakozhatnak a résztvevők. Fellép itt többek között a tordasi Szivárvány és az ajkai Hangadók zenekar is.

A kísérőrendezvények között kiemelt helyet kapnak az MSMME kiállításai – a korábbi fesztiválok fellépőiről készült SZínpadkÉPEK portréfotó kiállítás, a sérült alkotók munkából álló festménykiállítás – valamint a Speciális Mozi filmvetítései.

A résztvevők számát és összművészeti jellegét tekintve Európában egyedülálló Speciális Művészeti Fesztivál programsorozata a befogadó város, Kisújszállás kulturális életének megkerülhetetlen eseménye kíván lenni, mely Kisújszállás Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület és a kisújszállási Vígadó közös szervezésében valósul meg.

 

Last modification: H 20 jún. 2022

Támogatók

  
  

Kapcsolat

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület
3300, Eger, Széchenyi u. 40.
Adószám: 18571970-1-10
Bankszámlaszám: 11739009-20118587
Tel: 36-36-530-598, Fax: 36-36-530-599
Email: msmme@t-online.hu