MSMME Programajánló 23

35 éve múlt, hogy 1987-ben az andornaktályai intézmény népdal- és néptánctalálkozót rendezett értelmi fogyatékos személyek bemutatkozásával. E rendezvényből nőtte ki magát az MSMME speciális művészeti fesztiválja, a mai VANfesztivál, melyre ez évben valamennyi tagintézményünket várjuk.

Egyesületünk 2023-ban is a kulturális programterv közzétételével indítja évét, melynek alapján tagintézményeinknek számos programot kínálunk: ezúton ajánljuk figyelmetekbe képzéseinket, táborainkat, fesztiváljainkat.

Az elmúlt évek megváltoztatták életünket, a korábbiakban megszokott rendezvényeinknek töredéke valósult meg a járványhelyzet okozta nehézségek miatt, bár fesztiváloztunk és táboroztunk is. Ez évben tovább lépünk, ismét tervezünk, számos olyan programlehetőséget kínálunk, melyek a fejlesztést és a megmutatkozást segítik, továbbra is szem előtt tartva szlogenünket, miszerint: A művészet mindenkié!

Ezért mindenkit is szeretnénk megszólítani. A tavalyi újranyitással, újraindítással sok mindent újra kellett kezdenünk, s most az alapoktól kell építkeznünk. Tagintézményeinken túl megszólítjuk mindazon intézményeket, melyek fogyatékossággal élő személyeket látnak el, legyenek állami, önkormányzati, egyházi vagy civil fenntartásban, és ellátottjaiknak lehetőséget biztosítanak. Mert már a ’80-as évek végére eljutottunk oda, hogy a napi ellátáson túl biztosítanunk kell a lehetőséget a munkára, a művészeti- és sportfoglalkozásokra, a fejlesztésre, egyáltalán az életre. Miért fordulnánk vissza?

Az újraindítással együttműködést ajánlunk az intézményeknek, biztosítsuk ezeket a lehetőségeket együtt, hiszen ezért alakult meg az Egyesület. És nézzük másképp a dolgokat, s mondjuk ki, az MSMME többet ad, mint azt első ránézésre gondolják: a továbbképzés, ami kreditpontot jelent, valójában egy olyan rekreációs hét, ahol a munkatársak kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek és épülhetnek. A nyári táborok nem csak a művészeti csoportoknak szólnak, hanem valamennyi intézményi ellátottnak, akik egy hetet a Balatonon töltenének, de a strandolásnál mégis többre vágynak, mondjuk egy kis kultúrára. A fesztivál pedig több egy fellépésnél, nemcsak azokat várjuk, akik színpadra lépnek, hanem mindenkit, aki élni akarja az életét, és egy hétre túllépne az intézményi kereteken. Az újonnan meghirdetett integrációs táborok pedig a kulturális turizmus keretében biztosítanak lehetőséget hazánk megismerésére, egy hetes üdülésekre.

Reményeink szerint már áprilisban találkozhatunk, ekkor konferenciát szervezük Budapestre, és tanfolyamot Egerbe. A Speciális szakmai tanfolyam egyeseknek továbbképzés, kreditpontokkal megtűzdelve, másoknak rekreációs hét, a foglalkozások mellett közösségi eseményekkel. Idén is lesznek kiállítások, színházi előadások, koncertek, és a lazítást segítő borkostolók, jó alkalmak ezek a szakmai tapasztalatcserére.

VAN! Mondjuk egy év kimaradt, tavalyelőtt csak egy FÉL volt, de tavaly sokunknak mindent jelentett az a kisújszállási fesztiválhét. Mindenesetre tervbe vettük 2023. évi VAN fesztiválunkat, sorban a XXXV. Speciális Művészeti Fesztivált! A helyszínt még keressük, szóba került Tamási, Mohács és Kiskunmajsa, hamarosan megtudjuk, július első hetében hol köszönt ránk a várva várt fesztiválérzés.

A szervezést elkezdtük, mert változatlanul hiszünk benne, hogy Kell egy hét együttlét! Fellépőknek, segítőknek, nézőknek egyaránt. És mindenkinek. Valamennyiünknek. Azt ajánljuk, minden intézmény éljen a lehetőséggel, hogy egy hetet lehet eltölteni egy olyan fesztiválon, ahol nemcsak a művészeti csoportok tagjait várják, hanem résztvevőként bárkit, aki részese kíván lenni színházi előadásoknak, és zenekari koncerteknek, meg akarja ismerni a fesztiválnak helyet adó várost, vagy egyszerűen csak egy aktív üdülést tervez. A VANfesztivál lehetőséget biztosít a találkozásokra is, melyek egy ideje megritkultak, netán elmaradtak.

Az utóbbi években az MSMME nyári létének része lett a Balaton, immár Fonyódligettől elbúcsúzva, Zamárdit meghódítva. Ez utóbbi ismét rendelkezésünkre áll, köszönhetően az SZGYF-nek. Alkalmazkodva a felmerült igényekhez, megújítottuk nyári táborainkat: továbbra is megtartjuk a művészeti táborokat, néptánc, társastánc, színjátszás, meseterápiás és zenei, illetve képzőművészeti foglalkozásokkal. Ajánljuk ezeket a már működő intézményi művészeti csoportoknak, és mindenkinek, aki szereti. Ugyanakkor az intézmények ellátottjainak, így többek között a gyermekvédelemben élőknek éppúgy, mint a fogyatékossággal élőknek, olyan élménytáborokat is szervezünk, ahol elsődlegesen az üdülés hangsúlyos, több kulturális- és sportprogrammal kiegészítve. Közösségi együttlét a Balaton parton, kis művészeti beütéssel. Lesz tehát alkotótábor, tánc-, és drámatábor, színkottás zenei tábor, és élménytábor is: Zamárdiban 4 hetet tervezünk. Már március folyamán várjuk azon tagjaink jelentkezését, akik vízparti élményekre vágynak.

Szervezünk még olyan művészeti táborokat is, ahol egy-egy intézményi csoport kap lehetőséget a műhelymunkára (Túrkeve), továbbá integrációs táborokat, ahol tagintézményeink ellátottjai az aktív pihenésre kapnak lehetőséget, kulturális programokkal, fürdőzéssel, kirándulással egybekötve (Hercegkút, Kiskunmajsa). Tagintézményeinknek külön egyeztetés szerint integrációs tábort szervezünk Egerben is.

Az egyesületi tagdíj intézményeknek 50.000 Ft, egyéni tagjainknak 5.000 Ft. A tagdíjak ellenében tagjaink számos forintosítható kedvezményben részesülnek az év folyamán: az egri akkreditált tanfolyam költsége 50.000 Ft, az egy hetes kulturális fesztivál kedvezményes heti részvételi díja 40.000 Ft lesz, a nyári művészeti táborok esetében ugyancsak kedvezményes 50.000 Ft összegű költséggel számolunk.

És mivel a pénz nem minden, mi ennél többet is adunk: lehetőséget. S azoknak, akik élnek vele, ez évben is élményeket kínálunk.

Az év folyamán szeretnénk közelebb jutni tagjainkhoz: folyamatosan keressük tagintézményeink vezetőit, és csoportjaink felkészítőit, hogy egyeztessünk - elképzeléseket, és igényeket. Ennek első momentuma a Bejelentő lap utolsó kérdésének megválaszolása, kérjük, jelezzétek, hogy intézményi ellátottjaitok az egyesület mely programjai iránt érdeklődnek, milyen rendezvényeken vennének részt.

 

Last modification: K 7 márc. 2023

Támogatók

  
  

Kapcsolat

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület
3300, Eger, Széchenyi u. 40.
Adószám: 18571970-1-10
Bankszámlaszám: 11739009-20118587
Tel: 36-36-530-598, Fax: 36-36-530-599
Email: msmme@t-online.hu