Programajánló 22

35 évvel ezelőtt, 1987-ben az andornaktályai intézmény népdal- és néptánctalálkozót rendezett értelmi fogyatékos személyek bemutatkozásával. E rendezvényből nőtte ki magát az MSMME speciális művészeti fesztiválja, a mai VANfesztivál, melyre ez évben valamennyi tagintézményünket várjuk.

Egyesületünk 2022-ben is a kulturális programterv közzétételével indítja évét, melynek alapján tagintézményeinknek számos rendezvényt kínálunk: ezúton ajánljuk figyelmetekbe képzéseinket, táborainkat, fesztiváljainkat.

A ’20-as év után a ’21-es év is rendhagyó volt, a korábbiakban megszokott rendezvényeinknek töredéke valósult meg a járványhelyzet okozta nehézségek miatt, bár tavaly már fesztiváloztunk és táboroztunk is. Ez évben tovább lépünk, ismét csak előre, nem hátra, mert tagjaink közül sokan már most indulnának, ki tanfolyamra, ki táborba, ki fesztiválra. Így nagyreményű terveinket elkészítettük, azt a csatolt programtervben olvashatjátok, melynek alapján amint lehet, biztosítani szeretnénk a találkozás lehetőségét tagjainknak, továbbra is szem előtt tartva szlogenünket, miszerint: A művészet mindenkié!

Ezért mindenkit is szeretnénk megszólítani. Az újranyitással, újraindítással sok mindent újra kell kezdenünk, az alapoktól kell építkeznünk. Tagintézményeinken túl megszólítjuk mindazon intézményeket, melyek fogyatékossággal élő személyeket látnak el, legyenek állami, önkormányzati, egyházi vagy civil fenntartásban, és ellátottjaiknak lehetőséget biztosítanak. Mert már a ’80-as évek végére eljutottunk oda, hogy a napi ellátáson túl biztosítanunk kell a lehetőséget a munkára, a művészeti- és, sportfoglalkozásokra, a fejlesztésre, egyáltalán az életre. Miért fordulnánk vissza?

Az újraindítással együttműködést ajánlunk az intézményeknek, biztosítsuk ezeket a lehetőségeket együtt, hiszen ezért alakult meg az Egyesület. És nézzük másképp a dolgokat, s mondjuk ki, az MSMME többet ad, mint azt első ránézésre gondolják: a továbbképzés, ami kreditpontot jelent, valójában egy olyan rekreációs hét, ahol a munkatársak kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek és épülhetnek. A nyári táborok nem csak a művészeti csoportoknak szólnak, hanem valamennyi intézményi ellátottnak, akik egy hetet a Balatonon töltenének, de a strandolásnál mégis többre vágynak, mondjuk egy kis kultúrára. A fesztivál pedig több egy fellépésnél, nemcsak azokat várjuk, akik színpadra lépnek, hanem mindenkit, aki élni akarja az életét, és egy hétre túllépne az intézményi kereteken.

Reményeink szerint már áprilisban találkozhatunk, ekkor ismét Esélyegyenlőségi Napokat szervezünk Egerben. Része ennek a Speciális szakmai tanfolyam, ami egyeseknek továbbképzés, kreditpontokkal megtűzdelve, másoknak rekreációs hét, a foglalkozások mellett közösségi eseményekkel. Idén is lesznek kiállítások, színházi előadások, koncertek, és a lazítást segítő borkostolók, jó alkalmak ezek a szakmai tapasztalatcserére.

VAN! Mondjuk tavalyelőtt nem volt, tavaly meg csak egy FÉLfesztivál, de sokunknak mindent jelentett az a hét. Mindenesetre tervbe vettük 2022. évi VAN fesztiválunkat, sorban a XXXIII. Speciális Művészeti Fesztivált! Reményeink szerint Szentesen, július első hetében köszönt be a várva várt fesztiválérzés. Ha nem Szentesen, akkor Tamásiban, vagy Tokajban.

A szervezést elkezdtük, mert változatlanul hiszünk benne, hogy Kell egy hét együttlét! Fellépőknek, segítőknek, nézőknek egyaránt. És mindenkinek. Valamennyiünknek. Azt ajánljuk, minden intézmény éljen a lehetőséggel, hogy egy hetet lehet eltölteni egy olyan fesztiválon, ahol nemcsak a művészeti csoportok tagjait várják, hanem résztvevőként bárkit, aki részese kíván lenni színházi előadásoknak, és zenekari koncerteknek, meg akarja ismerni a fesztiválnak helyet adó várost, vagy egyszerűen csak egy aktív üdülést tervez. A VANfesztivál lehetőséget biztosít a találkozásokra is, melyek oly rég óta elmaradtak.

Az utóbbi években az MSMME nyári létének része lett a Balaton, immár Fonyódligettől elbúcsúzva, Zamárdit meghódítva. Ez utóbbi ismét rendelkezésünkre áll, köszönhetően az SZGYF-nek. Alkalmazkodva a felmerült igényekhez, megújítottuk nyári táborainkat: továbbra is megtartjuk a művészeti táborokat, néptánc, társastánc, színjátszás, illetve képzőművészeti foglalkozásokkal. Ajánljuk ezeket a már működő intézményi művészeti csoportoknak, és mindenkinek, aki szereti. Ugyanakkor az intézmények ellátottjainak, így többek között a gyermekvédelemben élőknek éppúgy, mint a fogyatékossággal élőknek, olyan élménytáborokat is szervezünk, ahol elsődlegesen az üdülés hangsúlyos, több kulturális- és sportprogrammal kiegészítve. Közösségi együttlét a Balaton parton, kis művészeti beütéssel. Lesz tehát alkotótábor, tánc-, és drámatábor, és élménytábor: Zamárdiban 4 hetet tervezünk. Már március folyamán várjuk azon tagjaink jelentkezését, akik vízparti élményekre vágynak.

Szervezünk még szakmai konferenciát, és képzőművészeti kiállítást, tervezünk színkottás zenei tábort, és integrációs tábort, no meg az MSMKE filmes rendezvényeit (képzéseit, táborait, filmszemléjét) is ajánljuk. Az MSMME honlapján folyamatosan aktualizáljuk a programtervet, pontosítjuk a rendezvények sorát, időpontját.

 

Last modification: H 14 márc. 2022

Támogatók

  
  

Kapcsolat

Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület
3300, Eger, Széchenyi u. 40.
Adószám: 18571970-1-10
Bankszámlaszám: 11739009-20118587
Tel: 36-36-530-598, Fax: 36-36-530-599
Email: msmme@t-online.hu